2023. április 27., csütörtök

Könyvajánlók tiniktől - tiniknek...: A Szent Johanna gimi 3. - Egyedül

 


A Szent Johanna Gimi egy tinédzsereknek szóló ífjúsági regény-sorozat, melynek szerzője Leiner Laura. A sorozat összesen nyolc részből áll és egy tinédzser lány középiskolai éveit mutatja be napló formájában. Főszereplője Rentai Renáta, aki a budapesti Szent Johanna Gimnáziumba jár. Mindegyik könyv egy-egy fél évet mutat be Reni gimis éveiből.

A harmadik részben Reni elkezdi a tizedik osztályt, melyet már nagyon várt, hiszen már látni szerette volna barátait, vagyis Virágot és Arnoldot, s Cortezt, akibe már kilencedik osztály óta titkon szerelmes. A harmadik rész tele van új, izgalmas eseményekkel, illetve egy kis betekintést is kapunk a Cortez-Reni páros közti alakuló kapcsolatra.

A könyv elolvasása után összeségében pozitív érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban. Habár Reni kicsit esetlennek tűnik, mégis ez lehet az egyik oka annak, hogy egy olyan karakterré sikerült alakítani, akivel teljes mértében azonosulni tudunk. Hiszen 15 évesen a legtöbbünk ugyanígy viselkedett, pláne, ha a kiszemeltünk is a közelben volt. A karakterek jellemábrázolása miatt lesz igazán olyan a történet, melyet szívesen olvasunk. Ettől függetlenül ebben a részben a kedvenc karakterem mégis Kinga lett. A poénos beszólásai mellett az is tökéletesen megmutatkozik, hogy egy igaz barát, melyet bebizonyított azzal, hogy segített Reninek, mikor szüksége volt rá.

A könyv valóban a középiskolás korosztálynak való, mivel mindegyik szereplővel tudunk azonosulni és a benne felvetődő eseményekkel, problémákkal. Hiszen minden diáknak van problémája legalább egy tantárggyal - ahogyan Reninek a rajzzal- vagy mi nekünk is volt már az iskolában egy plátói szerelmünk. A könyv nyelvezete is arról árulkodik, hogy valóban tiniknek szól elsősorban, hiszen megjelennek benne a szlengek. Az különösen tetszik benne, hogy Reni minden napját egy napló bejegyzés formájában meséli el nekünk.

Összeségében a könyvről pozitív véleményem van és mindenkinek bátran merem ajánlani olvasásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése